Gjuha shqipe 5000-vjeçare më e vjetra ndër gjuhët

Nga: Mili Butka

Origjina e gjuhës shqipe, është një nga çështjet më të diskutueshme në fushën e Albanologjisë. Çabej, në historinë e tij të gjuhës shqipe (1976c), argumenton se rrënjët e gjuhës shqipe duhet të gjendet në një nga gjuhët e lashta të Gadishullit Ballkanik.

Dy teoritë kryesore kanë qarkulluar në literaturën gjuhësore, në lidhje me shqiptarët. Gjuha: ajo që gjen rrënjët e gjuhës shqipe në gjuhën ilire dhe një tjetër, i cili i gjen ato në gjuhën thrakase.

Siç vëren Victor Friedman (1997), debate mbi origjinë trake kundrejt ilirëve, ka bazën e saj në prova serioze, dhe në çdo rast shqiptarët dhe gjuha e tyre janë:

1. Shqiptarët aktualisht jetojnë në disa nga territoret, të cilat ishin të banuara nga ilirët në kohët e lashta; nga ana tjetër, burimet historike nuk flasin çdo migrim shqiptar nga territoret e tjera në ato të tashme.

2. Një numër i elementeve gjuhësore siç janë emrat e gjërave, fiseve, njerëzve, etj, origjina ilire, shpjegohet në gjuhën shqipe.

3. Format toponimike të lashta nga territoret ilire, krahasuar me format korrespoduese të ditëve të sotme, tregojnë se ato kanë evoluar më pas modelet e krijuara nga rregullat fonetike të shqipes.

4. Marrëdhëniet midis gjuhës shqipe dhe Greqisë antike dhe latinit, sugjerojnë se gjuha shqipe mori formë dhe u zhvillua krah për krah me të, këto dy gjuhë fqinje në brigjet e detit Adriatik dhe Jon.

5. Gjetjet arkeologjike dhe trashëgimia kulturore (mit, muzika, kostume, etj), dëshmojnë për vazhdimësinë kulturore nga Ilirët e lashtë, deri në ditët e sotme shqiptarët./ KultPlus.com

Related Posts

Nenad Çanak trondit Serbinë: Nuk ekziston asnjë manastir serb në Kosovë, Serbia po falsifikon faktet

Kryetari i Lidhjes Socialdemokrate të Vojvodinës (LSV), Nenad Çanak, ka deklaruar se nuk ekziston asnjë manastir serb në Kosovë ngase ato janë ndërtuar në kohën kur nuk…

Kolegji Saverian në Shkodër, “djepi i patriotëve”

Në Shqipërinë e viteve 1870-1930, spikatën intelektualë dhe patriotë të klasit të parë, përmes të cilëve u kapërcyen momente kyçe historike. Kolosët e kohës, Luigj Gurakuqi, Faik…

Albën e keni pa, por si në këto poza asnjëherë

Ish banorja e ‘Big Brother VIP Kosova’ Alba Vukaj është rikthyer fuqishëm në mediat sociale. Pas një periudhe të angazhuar me studime Alba ka vendosur t’i kaloj…

Çitaku – VV-së: Nëse jeni të kënaqur me sondazhe, ejani shkojmë në zgjedhje në qershor

Nënkryetarja e PDK-së, Vlora Çitaku, i ka thënë VV-së se nëse janë të kënaqur me sondazhe, të shkojnë në zgjedhje në qershor Nënkryetarja e Partisë Demokratike të…

Poza provokuese me format bombastike/ Fotot “hot” të Luana

TURP PËR NE! Prodhonte 320 mijë ton plehra kimike në vit, si u shit për skrap Azotiku i Fierit

Ndërtimi i Azotikut të Fierit nisi në nëntor 1965. Vepra u vu në shfrytëzim më 17 shkurt 1967. Aty janë prodhuar plehra kimike me bazë azoti. Prodhohej…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *